FMT-musikterapi
21883
page-template-default,page,page-id-21883,stockholm-core-2.3.3,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_menu_,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive
Title Image

FMT-musikterapi

FMT-METODENS UPPHOVSMAN Lasse Hjelm (1924-2010) arbetade fram denna form av funktionsinriktad musikterapi under sina år i Bernadottehemmet i Uppsala, Sverige. Funktionsinriktad musikterapi, FMT, har precis som begreppet säger fokus på kroppens motorik och dess funktion. Obs! Bör poängteras att man inte behöver vara varken musikalisk eller ha ett rytmiskt sinnelag för att prova på FMT. Här är det inte det som är det väsentliga utan det är helt och hållet fokus på människan, hur man fungerar i sin egen kropp helt enkelt. Musiken är i det här fallet ett verktyg som terapeuten använder.

FMT-METODEN är nonverbal, dvs man ger inga instruktioner, beröm eller anvisningar. Allting sker från handen till hjärnan – inte tvärtom. Metoden är dessutom densamma oberoende av svårigheter, diagnos eller symptom, oberoende av om du har en funktionsnedsättning från födelsen eller om du har en förvärvad skada eller motorisk svaghet. Man arbetar alltid på samma sätt. Detta är en viktig synpunkt för det berättar om att alla människor i grunden är lika. Vi är uppbyggda på samma sätt, men kan fungera lite olika. Den som kommer till FMT-musikterapi kallas adept. I FMT-musikterapi börjar man arbeta utifrån adeptens utvecklingsnivå. Obs! FMT-terapeuten ställer inga diagnoser!

FMT-METODEN är ett utomordentligt verktyg i skolan. Istället för att öva öva öva på skrivning, matematik och läsning kan eleven som komplement få FMT där adepten får finslipa sin egen motoriska funktion. Eftersom terapeuten inte ger instruktioner så är det adepten själv som styr sessionen. Samarbete kring varje individ är viktigt och att utgå från individens förutsättningar. Med FMT utvecklar man sina kroppsfunktioner på ett roligt sätt!

Terapeutens arbetsredskap är ett akustiskt piano och adepten trummar med specialpreparerade trumpinnar, flöjter och visslor av olika antal och format.

SPECIALKOMPONERADE MUSIKKODER. Lasse Hjelm märkte att kända melodier utlöste olika minnen och reaktioner hos olika människor. Det var heller inte alltid bra upplevelser som var kopplade till specifika sånger. Därför komponerade han nya melodislingor som han kallade för musikaliska koder vilka är kopplade till ett visst rörelsemönster. Genom dessa koder kan man observera kroppsfunktion.

FMT – musikterapi passar alla åldrar! FMT kan vara ett alternativ att prova på om man har koncentrationssvårigheter, läs o skrivsvårigheter, demens, olika funktionsnedsättningar. Det som vi observerar och kan fokusera på är bl a handdominans, läsriktning, korsrörelser, hand-fotkoordination, öga-handkoordination, perception, kroppsuppfattning, helhet. Allt detta på ett roligt sätt! Bonuseffekter av FMT kan vara smidigare motorik, funktioner, även bättre sömn, bättre fokus. FMT kan även vara ett verktyg inom integration eftersom metoden är non-verbal. Här varken ges eller behövs verbala instruktioner. FMT kan också vara ett verktyg för att komma igång med att ta sig ur viss psykisk ohälsa. Man vet ju inte vad som passar en förrän man har provat. Frågor eller funderingar? Ta kontakt! Här är trösklarna obefintliga.